Майндфулнес

Поеми дълбоко въздух и погледни наоколо. Само това което виждаш тук и сега има значение.

Майндфулнес

Термините Майндфулнес или Осъзнаване се използват в множество контексти и имат различни интерпретации от различните специалисти в областта. Едно от любимите ми определения е: “Обръщане на вниманието към настоящият миг.. преживявайки го с открито любопитство и готовност да бъде това, което е.”

Спомняте ли си кога сте изживявали настоящия момент като последен?

Когато сте осъзнати, вие сте наясно както с външната среда, така и с вашия вътрешен свят, включително и с вашите собствени отговори на онова, което се случва около вас, в настоящия момент. Целта на вниманието е да осъзнаете, без да сте свързани с всичко, което изпитвате. Това изисква известно количество самодисциплина и съсредоточаване само върху настоящия момент.

Терапевтично, осъзнаването помага на хората да се чувстват по-добре, като забавят нещата, като си позволят да започнат да забелязват чудесните сетивни преживявания, които се случват в ежедневието им. Обикновено се извършва чрез различни техники за заземяване, дихателни упражнения и медитация. Въпреки, че осъзнаването произхожда от будизма, не е нужно да сте религиозни, за да го практикувате. Тази практика изисква умствена упоритост… Това е като да отидеш на фитнес и да тренираш тялото си, само че тук тренираш ума си.